Vitamine pentru combaterea parului degradat si caderii parului Cine nu isi doreste un par sanatos si frumos? La fel ca si sanii, parul matasos si plin de luciu este un simbol al feminitatii si clar reprezinta un punct de atractie pentru barbati.
Desi este adevarat ca am vazut si femei cu o alimentatie complet nesanatoasa care au un par frumos, acest lucru nu va dura toata viata.
Carentele de vitamine si minerale vor conduce la subtierea firului de par si eventual la caderea excesiva a parului. Aceasta afectiune este denumita alopecie. Problemele cu parul, ori caderea parului, ori un par foarte degradat, pot aparea din multiple cauze.
Printre cauzele parului nesanatos putem enumera o rutina de ingrijire a parului nepotrivita, stresul excesiv, dar si un stil de viata nesanatos. In ceea ce priveste stilul de viata, ma gandesc la carentele de vitamine si minerale de care organismul are atata nevoie pentru a functiona adecvat dar de care avem nevoie si pentru a arata bine.
Vitamine si minerale pentru cresterea parului
Subtierea treptata a firului este un proces normal odata cu inaintarea in varsta, insa caderea parului poate sa duca la alopecie atunci cand rata caderii o depaseste pe cea a cresterii. Iata, asadar, ce vitamine mentin parul sanatos.
1. Vitamina C contribuie la productia de colagen
Cu rol esential in dezvoltarea colagenului, vitamina C (cunoscuta si sub numele de acid ascorbic) trebuie consumata zilnic de cei care isi doresc un par puternic si sanatos. Printre altele, aceasta este un puternic antioxidant, lupta contra multor boli si creste imunitatea.
Acidul ascorbic poate fi luat din citrice, kiwi sau ardei rosu, asigurand structura scalpului, dar si a radacinii unghiilor, cu rol in cresterea acestora.
2. Vitamina A salveaza un par uscat
In aceste conditii, lipsa vitaminei A din organism inseamna un par uscat, subtire, predispus la matreata. De aici si pana la caderea parului nu este decat un pas. Aceasta poate fi luata din alimente (mango, portocale, cartofi dulci sau morcovi), dar si din suplimente alimentare.
Este bine de stiut ca unele medicamente, printre care si aspirina, dar si fumul de tigara, impiedica absorbtia vitaminei A in organism. In schimb, excesul acestei vitamine duce la o hipersecretie de sebum care provoaca ingrasarea excesiva a parului si la caderea lui.
3. Vitamina E ajuta la repararea firului de par degradat
Vitamina E este necesara, intrucat imbunatateste circulatia sangelui la nivelul scalpului prin cresterea absorbtiei de oxigen. In acest fel, previne caderea parului, degradarea sau ruperea lui.
Ea poate fi luata din alimente precum cerealele, uleiul de floarea-soarelui, de porumb, soia sau migdale.
4. Acid folic pentru cresterea parului
Si complexul de vitamine B are influenta benefica asupra podoabei capilare, in special vitaminele B6 si B9 (acidul folic). B-urile ajuta organismul sa asimileze hemoglobina care, la randul ei, ajuta scalpul in obtinerea oxigenului de care are nevoie parul pentru a creste sanatos.
Vitamina B6 se gaseste in cartofi, banane, fasole, piept de pui sau faina de ovaz, in timp ce vitamina B9 poate fi luata din mazare fiarta, linte sau sparanghel. Carenta de acid folic ingreuneaza cresterea parului, acesta degradandu-se mai repede.
Remedii pentru cresterea parului care combat si caderea acestuia
Alimentatia pentru un par sanatos nu este atat de dificila, cel putin in ceea ce priveste alimentele de baza precum fructe, legume si verdeturi.
Pe langa toate aceste alimente nutritive mai clasice, se recomanda pentru cresterea parului si consumul de alge, pulbere de orz verde sau miere si polen, care se gasesc in proportie echilibrata in pastura. Aceasta este bogata in zinc si magneziu, dar si in vitamina A sau complexul B. Foarte important este si masajul scalpului, fie cu ulei de nuca, susan, de migdale sau masline.