Marijuana si caderea parului: "fumeaza un joint, pierde un folicul?"
Una dintre intrebarile ce au inceput sa fie ridicate din ce in ce mai des referitor la efectele negative pe care aceasta substanta, marijuana, o poate avea asupra organismului este daca aceasta dauneaza cresterii parului.
Unul dintre studii: marijuana are un efect profund negativ asupra sanatatii parului
Un studiu american a urmarit felul in care foliculii de par pot fi afectati de catre sistemul cannabinoid.
Niste definitii ar fi utile pentru inceput. Endocannabinoizii sunt lipide si receptori din organismele noastre care sunt implicate in diverse functii naturale precum apetitul, senzatia de durere, memoria si starea generala. Acestea mediaza efectele psihoactive ale marijuanei. Exocannabinoizii sunt din exteriorul organismului si include hashish-ul, care poate fi fumat, vaporizat sau pus in mancare. Componenta specifica marijuanei care da senzatia ei specifica, THC-ul, este depozitat la niveluri superioare in foliculii de par ai consumatorilor de cannabis, conform studiului.
Studiile de laborator, realizate asupra unor sectiuni de piele umana indepartata in urma unor liftinguri faciale, au demonstrat faptul ca THC inhiba in mod semnificativ elongatia foliculilor de par. Mai exact, in mod prematur utilizarea de marijuana avea un efect asupra sanatatii parului si cresterii parului, ingreunandu-i procesul de crestere.
Diversi bloggeri au venit cu reactii anecdotale in sprijinul acestor studii. Acestia sustineau ca in functie de cantitatea de marijuana ingerata, observau cum varia si starea de sanatate a parului. Unii sustin ca le cadea parul, altii sustin ca iti subtiaza foarte mult firul de par ajungand sa aiba aspectul parului de bebelus.
Exista si opinii diferite
Alti bloggeri sustin exact efectul advers. Cei mai multi sustin ca parul le creste mult mai repede in conditiile in care fumeaza marijuana cu regularitate timp de 2-3 saptamani. Altii sustin ca nu prea are ce efect negativ sa aiba avand in vedere ca actioneaza ca supresor al testosteronului.
Un cercetator crede ca exista chiar beneficii legate de consumul acestei substante
Acesta sustine ca interesant la aceasta planta este faptul ca nu este toxica. El da ca exemplu agentii utilizati in chimioterapie care cauzeaza pierderea parului, greturi, si o stare generala deplorabila, care pe langa a omori celulele canceroase, le omoara si pe cele sanatoase. El sustine ca marijuana nu face asa ceva, pastrand celule sanatoase neafectate. Nu sustine insa inlocuirea chimioterapiei cu cannabis-ul.