Pentru ca alopecia este din ce in ce mai intalnita atat in randul barbatilor cat si al femeilor, aceasta afectiune dermatologica a devenit un subiect serios. Caderea parului este normala, insa daca se produce in exces intervin probleme de ordin estetic si psihologic. Aceasta afectiune poate fi asociata cu existenta anumitor factorii ereditari, cu modificarile hormonale specifice varstei sau altor conditii fiziologice (de exemplu, sarcina) sau medicale, cu prezenta unor boli sau cu unele tratamente. Citeste acest articol si afla care sunt metodele de prevenire a caderii parului!
Ce trebuie sa faci pentru a preveni alopecia?
In primul rand, alopecia este determinata de o multitudine de cauze. Frecvent, caderea parului este androgenica, adica se mosteneste genetic. In acest caz, metodele de prevenire nu exista, deoarce in mod normal afectiunea sa va declansa indiferent de ce vei face. In alte conditii, hormonale, medicamentoase, diverse boli sau ingrijire precara, alopecia poate fi prevenita sau controlata. Daca treci printr-o perioada dificila si observi o modificare a caderii parului, ar trebui sa iei masuri. Bineinteles ca cel mai bine este sa avem grija de par, dar sa mergem la medicul dermatolog atunci cand este necesar. De cele mai multe ori tratamentul etiologic este cel mai potrivit, cauza caderii parului trebuie descoperita si eliminata.
Ingrijirea parului este foarte importanta pentru a preveni caderea parului. Daca iti doresti sa menti sanatatea parului trebuie sa acorzi mare importanta detaliilor. Parul tau are nevoie de produse care sa il intareasca si sa previna ruperea si caderea acestuia. Daca stii ca esti predispus la caderea parului este bine sa folosesti un sampon si o masca destinata problemei tale. Produsele trebuie sa fie cat mai blande cu parul tau si tu sa il agresezi tot mai putin. Evita pe cat pobil obiceiurile care ii fac rau parului: uscarea cu foehnul, aparatele de styling, periatul excesiv, fixativul sau alte produse de stilizare dure cu firul de par. Trebuie sa stii ca alopecia prin tractiune este foarte frecventa si apare din cauza periatului in exces, cu un piaptan nepotrivit care smulge firele de par, sau din cauza strangerii parului in coada. Cel mai bun mod de a preveni ruperea parului din cauza pieptanatului este sa investesti intr-un piaptan de calitate, cu dintii mai rari. Incearca ca de fiecare data sa usuci parul sa elimini excesul de apa cu un prosop prin tapotare si sa il lasi natural, fara a folosi uscatorul de par.
In ceea ce priveste alimentatia si stilul de viata, aceste aspecte au un impact major in sanatatea parului. Fumatul este un factor care produce caderea parului. stilul de viata nesanatos duce la pierderi excesive de par. Evita stresul major, respecta o dieta variata si echilibrata care sa furnizeze cantitatea necesara de vitamine, oligoelemente si minerale esentiale pentru un par sanatos si rezistent. Pentru a fi sanatos, parul are nevoie de cat mai mult fier si zinc, minerale care pot fi gasite in alimente precum fasole, orez brun, carne, verdeturi.
Tratament
Terapii alternative pentru alopecie sunt: acupunctura, aromaterapia, microneedlingul, administrarea de probiotice, zinc, biotina, consumul de bauturi cu aloe vera, masajul scalpului cu uleiuri esentiale (rozmarin, lavanda, menta, arbore de ceai, de ricin, de cocos, de jojoba), suplimentele cu ginseng, ceai verde, hibiscus si dieta antiinflamatoare.