Pentru a intelege cum actioneaza hormonii asupra parului, trebuie sa cunoastem procesul prin care el creste si se dezvolta.
Ciclurile de crestere a parului
Parul creste in cicluri repetitive, a caror durata variaza de la persoana la persoana. La un par sanatos, 85-90% dintre fire sunt in faza de crestere timp de 2-6 ani. In aceasta faza, numita anagena, parul creste cu aproximativ un centimetru pe luna.
Restul de fire, 10-15%, sunt in faza de repaus, numita telogena, dar numai pentru 2-3 luni. In faza telogena, firul de par nu mai creste, dar ramane atasat de folicul. La sfarsitul acestei perioade, firul respectiv cade, iar in locul sau va creste altul nou.
Dupa o perioada de crestere de 2-6 ani si acest nou fir va intra in repaus, dupa 2-3 luni va cadea si ciclul se va relua.
Sarcina si cresterea parului
In perioada sarcinii, insa, hormonii intervin asupra firului de par, modificandu-i ciclul de crestere. Astfel, nivelul crescut de estrogen prelungeste faza anagena (de crestere) si o incetineste pe cea telogena (de repaus). Astfel, firul creste mai mult, inainte sa intre in repaus, iar atunci cand intra in repaus ramane mai mult timp prins in folicul, inainte de a cadea. Asa se face ca gravidele au parul mai bogat si mai puternic, ba chiar si mai lucios uneori. Efectul nu este insa de durata, dupa nastere parul revine la normal.
Dupa nastere parul cade mai mult
Nivelul estrogenilor scade, creste nivelul prolactinei, si se instaleaza stresul. Drept urmare, faza anagena despre care vorbeam mai sus se scurteaza, iar faza telogena este grabita. Astfel, parul cade in cantitati mai mari, devine mai rar si mai tern.
Pentru ca fenomenul este controlat hormonal, nu ai cum sa-l opresti. De fapt, nici nu ai de ce pentru ca nu este nimic anormal si oricum nu vei ramane fara par in cap. In timpul sarcinii, nu trebuie sa faci eforturi prea mari pentru a pastra sanatatea parului.
Ajunge sa il speli in ritmul normal si sa aplici un balsam de la jumatate pana la varfuri.
Pot sa ma vopsesc cat sunt insarcinata?
In ce priveste vopsirea parului in timpul sarcinii, parerile sunt impartite. Daca unele studii au aratat ca nu ar exista niciun pericol, altele au dovedit ca substantele chimice din vopseua de par ar putea avea un efect teratogen, adica provoaca malformatii la fat, pentru ca vopseaua, desi trebuie sa coloreze doar parul, ajunge in contact cu pielea capului, substantele din ea patrunzand astfel in organismul mamei.
Totusi, asta nu inseamna ca trebuie sa ramai nevopsita in cele noua luni. Din trimestrul doi, cand organele fatului sunt deja formate, vopsitul parului este sigur. Pentru orice eventualitate poti folosi vopsea cat mai naturala sau pe baza de henna.
Dupa nastere, in schimb, parul tau are nevoie de ceva mai multa atentie. Chiar daca nu poti face nimic pentru a impiedica actiunea normala a hormonilor poti macar sa ai grija sa nu rupi mai multe fire.
Parul cade in exces dupa nastere?
Nu te inspaimanta! Caderea parului dupa ce ai nascut este un fenomen absolut natural.
In timpul sarcinii, tot datorita schimbarilor hormonale, parul este mai stralucitor si mai sanatos si poate creste mult mai repede ca inainte, motiv pentru care, imediat dupa nastere multe femei se sperie atunci cand pierd multe fire de par, unele intrand intr-o adevarata depresie din acest motiv.
Acest fapt poate deveni ingrijorator doar daca, la mai mult de 6-8 luni de la nastere, procesul nu-si reintra in ritmul normal. Nu uitati ca este normal sa pierdem aproximativ 80 – 100 de fire de par pe zi.
Pe de alta parte, parul trece constant printr-o perioada de crestere, numita anagen, si printr-o perioada de stagnare, numita telogen. Dupa terminarea perioadei de stagnare firele de par incep sa cada, fiind impinse de alte fire de par aflate in perioada de anagen.
Studiile arata ca intre 85 – 95% din parul nostru este in continua crestere, iar schimbarile hormonale din perioada sarcinii pot declansa o crestere brusca a parului, astfel incat, postpartum veti pierde involuntar mult mai multe fire de par.
Altfel spus, aceasta este modalitatea de a se reechilibra podoaba capilara.
Sfaturi pentru a nu mai suferi din cauza caderii parului dupa nastere
Exista o serie de trucuri pe care le poti face pentru a evita caderea parului dupa nastere si evitarea depresiei post partum, cel putin cea datorata pierderii podoabei capilare.
Alimentatie impotriva caderii parului
Alimentatia joaca un rol esential in caderea parului, astfel ca sunt recomandate alimente bogate in zinc, aminoacizi, fier si vitamina E.
De asemenea, consuma fructe si legume deoarece acestea sunt bogate in flavonoide si antioxidanti care protejeaza foliculii pilosi si stimuleaza cresterea parului.
Foloseste sampon cu biotina
Folositi sampon si balsam care sa contina biotina, aceasta este esentiala in regenerarea foliculilor de par. De asemenea, sampoanele cu petrol pot fi o alegere potrivita.
Foloseste masca impotriva caderii parului
Un alt remediu pentru a stopa caderea parului dupa nastere, si nu numai, sunt mastile facute din ingrediente naturale. Alimentele recomandate sunt: galbenusul de ou, bananele, boabele de mustar, uleiul de ricin, de masline, de cocos, de argan sau de seminte de in, toate acestea combinate cu vitamina A.
O masca foarte eficienta contra caderii parului se poate prepara din usturoi pisat amestecat cu oricare din uleiurile de mai sus. Solutia se aplica, prin masaj, la radacina parului si se lasa sa actioneze intre 30 de minute si o ora, timp in care va tineti capul acoperit cu un prosop sau cu o folie de aluminiu. Ulterior se spala parul cu samponul obisnuit. Aceasta masca se poate aplica saptamanal.
Tunde-te si evita produsele de styling pentru a evita caderea parului dupa nastere
Evitati uscatorul de par, care supune firele unei temperaturi prea ridicate, degradandu-le rapid. De asemenea, evitati placa de intins parul, care este cel mai mare inamic in aceasta perioada.
Dupa dus, nu frecati parul cu prosopul si nu-l periati cand este inca ud. Parul ud este cel mai fragil si se rupe cel mai usor. Tamponati-l usor cu prosopul, pentru a-l sterge si pieptanati-l cu un piaptan cu dintii rari. Evitati produsele de styling, care incarca parul, il deterioareaza si il rup.