Caderea parului este o problema care afecteaza atat barbatii cat si femeile si poate avea cauze multiple. Pierderea parului in cantitati foarte mari poate ascunde peste 30 de afectiuni medicale, poate fi declasata de un stil de viata nesanatos sau probleme hormonale.
Uneori nu se poate descoperi o cauza specifica, insa stresul este un factor foarte important. Este normal sa ne cada parul, insa specialistii recamanda ca in cazul pierderii unei cantitati mai mari sa testati problemele cu glanda tiroida si dezchilibrele hormonale. Astfel, daca cauza problemei este combatuta, parul va incepe sa creasca. Citeste acest articol pentru a afla ce afectiuni poate ascunde caderea parului
- Alopecia areata
- Impertigo
- Dermatita seboreica
- Psoriazisul
- O tiroidă leneşă
- Diabetul zaharat
- Sindromul ovarelor polichistice
- Carenta unor vitamine sau minerale
- Factori care tin de stilul de viata
Alopecia areata cauzeaza caderea parului in cantitati foarte mari, care poate creste la loc dupa cateva luni sau poate duce la pierderea totala a parului de pe scalp si corp. Vinovatul pentru aceasta situatie este sistemul imunitar al organismului, care ataca, in mod eronat, foliculii de par. In cele mai multe cazuri, daunele nu sunt permanente.
Impertigo-Herpesul afecteaza scalpul, ciuperca cauzeaza pierderea anumitor zone de par, insotite de mancarime. Zonele de chelie pot fi solzoase si rosii. Herpesul scalpului este tratat cu medicamente antifungice. Ciuperca se transmite prin contact direct cu pielea.
Dermatita seboreica nu este o boala infectioasa, dar poate implica infectie. Ea este in primul rand o afectiune a pielii, dar poate cauza, de asemenea, pierderea temporara a parului daca dermatita este localizata pe scalp.
Psoriazisul la nivelul scalpului-Peste 50% dintre persoanele ce sufera de psoriazis vor dezvolta aceasta boala si la nivelul scalpului, iar substantele folosite in tratarea afectiunii pot cauza caderea parului sau subtierea firului.
Hipotiroidismul poate fi şi el o cauză frecventă a căderii părului pentru că nu sunt produşi suficienţi hormoni care să ajute metabolismul. Tratamentul medicamentos poate fi de mare ajutor în această situaţie, astfel restabilindu-se nivelul hormonal normal si stimulandu-se cresterea parului.
Diabetul zaharat poate duce la caderea parului. Acesta afecteaza sistemul circulator al organismului, iar asta inseamna ca o cantitate mai mica de nutrienti si oxigen ajunge in extremitatile inferioare si superioare ale corpului, adica in zona scalpului.
Boala ovarelor polichistice afecteaza zeci de femei si poate duce la cadere aparului, ciclu neregulat, acnee si chisturi ovariene. Aceasta afectiune, care poate incepe inca de la varsta de 11 ani, este cauzata de un dezechilibru hormonal in cadrul caruia ovarele produc prea multi hormoni masculini.
Carenta unor vitamine sau minerale, precum fierul, proteinele, vitamina B12 sau zincul sunt cauzele caderii parului. Se recomanda consumul de spanac, patrunjel, rucola, naut, linte si smochine pentru a creste aportul de fier, iar alimentele bogate in proteine sunt pieptul de pui, tonul, soia, nucile si ouale . Pentru deficit de vitamina B12 si zinc poti cunsuma oua, fasole, carne rosie, piersici, caise, grau incoltit, lactatele fermentate, dar si unele alimente de origine vegetala (algele, ciupercile Shitake).
Pe langa aceste afectiuni medicale, caderea parului poate fi cauzata de un stil de viata nesanator, obiceiuri gresite cu privire la ingrijirea tenului si alte afectiuni externe. Pentru aceste informatii citeste acest articol: https://www.cadereaparului.ro/cauze-care-conduc-la-caderea-parului-tu-comiti-aceste-greseli.html
Afla ce trebuie sa eviti pentru un par cat mai sanatos!