Caderea parului este cauzata de numerosi factori, de la afectiuni minore la alte probleme medicale serioase. Este bine de stiut ca modul nostru de viata si rutina alimentara determina caderea parului cu care oamenii se confrunta.
Inainte sa apelezi la tot felul de tratamente din farmacii, in cautarea unei licori magice care sa-ti pastreze podoaba capilara intacta, este recomandat sa fii mai atent in ceea ce priveste alimentatia.
De ce vitamine ai nevoie pentru sanatatea parului?
Parul nostru are nevoie de vitamine pentru a se pastra sanatos care pot fi foarte usor asimilate cu ajutorul alimentatiei. De exemplu, nivelul scazut de vitamina D este asociat cu alopecia si exista studii care arata ca aceasta vitamina poate sa ajute la crearea unor noi foliculi de par. De asemenea, corpul nostru are nevoie de vitamina C pentru a crea o proteina numita colagen, care este o parte importanta a structurii firului de par. Vitamina C ajuta corpul sa absoarba fierul, un mineral necesar pentru cresterea parului.
Acizii grasi esentiali (Omega 3 si Omega 6) ajuta corpul sa lupte contra inflamatiei, o cauza importanta ce sta la baza a numeroase afectiuni, precum caderea parului. Exista numeroase alimente care contin acesti acizi care indeplinesc un rol pretios in corpul nostru.
Alimente care previn caderea parului
Cele mai recomandate proteine sunt cele marine, somonul în special, datorita continutului bogat în acizi grasi si Omega 3. Somonul este bogat în proteine de inalta calitate, vitamina B 12 si fier. Persoanele care vor sa stopeze caderea parului ar trebui sa manance acest aliment de trei ori pe saptamana.
Nucile sunt alimente esentiale pentru frumusetea si sanatatea parului si asta datorita continutului bogat în seleniu si zinc. Nucile, semintele de in si uleiurile: de strugure, de floarea-soarelui si de susan sunt esentiale pentru revitalizarea podoabei capilare.
De-a lungul timpului, s-a constatat ca femeile cu deficit de vitamina D2 sunt mai predispuse la caderea parului. Spanacul este o sursa importanta de fier si vitamina C si nu trebuie sa lipseasca din dieta dumneavoastra. In plus, broccoli, spanacul sau salata verde ajuta la reglarea nivelului de sebum.
Importante surse de proteine, ouale aduc magneziu, seleniu si vitamina A, nutrienti importanti în cresterea si mentinerea sanatatii firului de par. Acestea contin si vitamina B 12, element recunoscut pentru proprietatile sale care tin de frumusetea exterioara.
Lactatele semidegresate sau iaurtul contin cantitati importante de calciu, proteine, vitamina A, necesare firului de par si scalpului. Medicii ne recomanda sa alegem intotdeauna variantele mai slabe de lactate, fiind mai sanatoase si eficiente pentru sanatate.