Nu degeaba se promoveaza atat de mult beneficiile plantelor. Plantele ne pot ajuta nu numai pentru a ne mentine sanatatea organismului, dar si pentru sanatatea parului.
Plante pentru cresterea parului si stoparea caderii parului
Rozmarinul, ceaiul verde, urzica, mesteacanul, ghimbirul pot avea efecte incredibile asupra regenerarii parului, intaririi acestuia sar chiar si a stoparii caderii parului.
Mierea hraneste parul
Mierea hraneste atat parul, cat si scalpul, conferind stralucire si hidratare, iar sampoanele care o contin curata cu delicatete fara a agresa pielea capului. Mierea are calitati antibacteriene si antioxidante, stopeaza caderea si favorizeaza cresterea parului. O poti aplica pe par, dar si pe scalp, sub forma unei masti in amestec cu ulei de masline si galbenus de ou, pentru minim 30 de minute, o data pe saptamana.
In acelasi timp, poti combina miere cu balsamul de par pe care il folosesti in mod normal, pentru a-i spori acestuia calitatile nutritive. - Ghimbirul este responsabil cu tonificarea parului prin continutul de vitamine (A, C, B1, B2), minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu si zinc) si uleiuri esentiale.
Ghimbirul sustine cresterea parului
Pe de alta parte, ghimbirul stimuleaza cresterea parului si ii intareste radacina, indeparteaza matreata si activeaza circulatia sangelui la nivelul pielii capului. Ghimbirul poate fi folosit sub forma uleiului, preparat dintr-o lingura de ghimbir dat pe razatoare si amestecat cu 50 ml de ulei de susan. Amestecul se aplica pe par si pe scalp, se mentine minim 30 de minute si apoi se spala cu sampon.
Daca ai parului gras prepara-ti o lotiune tonica astfel: intr-un litru de apa se pun patru linguri de ghimbir si se lasa sa fiarba cateva minute. Lotiunea obtinuta se foloseste pentru masarea zilnica a scalpului, timp de trei saptamani. Se tine doua ore, apoi se clateste cu apa calda.
Catina - beneficii pentru par
Catina, prin continutul sau bogat in zaharuri, acizi organici, proteine, beta caroten, minerale, vitamine (A, E, F, D, C si B), aminoacizi si acizi grasi, face minuni in ceea ce priveste regenerarea parului. Uleiul de catina contine elementele de care ai nevoie pentru a avea un par frumos: vitamina C, vitamina E, vitamine din complexul B, vitamina A, calciu, magneziu si fier.
La toate aceste ingrediente pretioase se adauga si acizi grasi esentiali omega-3, omega-6, omega-9 si omega-7. Folosit in mod regulat ca tratament de par, uleiul de catina contribuie la regenerarea podoabei capilare, curata eficient scalpul de impuritati si sebum si hraneste parul, de la radacina si pana la varf. Poate fi folosit ca atare, aplicat pe par si pe scalp, sau in compozitia unor masti.
Mesteacanul - intareste si regenereaza parul
Mesteacanul, sub forma de infuzie si tinctura, este unul dintre leacurile naturiste pentru caderea parului. Infuzia de mesteacan contribuie la sanatatea scalpului combatand matreata, regenereaza parul, ii intareste radacina si stimuleaza cresterea firelor.
Tinctura de mesteacan, care se poate cumpara din farmaciile naturiste, se aplica direct pe scalp, ca atare sau in combinatie cu tinctura de urzica si tinctura de ardei iute. Amestecul are un rol excelent de combatere a caderii parului, intarind radacina firului de par in numai o saptamana, aplicat din doua in doua zile si mentinut minim o ora, inaintea spalarii parului.
Pentru rezultate si mai bune, este indicat sa lasi acest amestec de tincturi sa actioneze peste noapte si sa spalati parul dimineata daca simtiti neaparat nevoia sau abia seara urmatoare.
Roazmarinul stimuleaza cresterea parului
Rozmarinul intareste radacina parului si stimuleaza cresterea lui, este folosit de secole pentru grabirea cresterii parului si intarzierea aparitiei firelor albe de par, dar si pentru capacitatea sa excelenta de stimulare a circulatiei sangelui de la nivelul scalpului.
Prepara o infuzie din 50 g frunze de rozmarin si 500 ml apa, se lasa timp de jumatate de ora acoperita si se clateste parul cu ea dupa spalare.
Urzica - un leac babesc pentru par sanatos
Urzica are efecte miraculoase binecunoscute asupra parului si nu numai ca indeparteaza matreata, dar combate si caderea parului. Ceaiul de urzica - trei, sau patru cani pe zi, timp de sase saptamani - intareste radacina parului si il face mai stralucitor. Un tratament mult mai rapid, care a fost eficient pentru multe persoane, este cel cu seminte de urzica: se ia o lingura de seminte de urzica pe zi, timp de o saptamana.
Sub forma de tinctura, urzica are beneficii si mai mari asupra sanatatii parului si a scalpului. Aceasta planta ajuta la blocarea productiei de hormoni DHT, responsabili de subtierea si caderea firului de par. Urzica poate fi gasita si sub forma de capsule si se poate pregati, in casa, un ulei revigorant cu care se maseaza scalpul, astfel: frunzele proaspete de urzica sunt acoperite de ulei de masline si tinute intr-un borcan de sticla timp de 2-3 saptamani.
Tratamentele cu brusture pentru stoparea caderii parului
Brusturele este una dintre cele mai importante plante folosite in tratamentele podoabei capilare. Acesta ajuta la calmarea iritatiilor scalpului, imbunatatirea circulatiei sangelui la nivelul foliculului pilos si cresterea rapida si sanatoasa a firului de par. De asemenea, uleiul din radacina de brusture furnizeaza fitosteroli naturali si acizi grasi esentiali care intaresc radacina firului de par si impiedica subtierea si caderea acestuia.
Ceaiul verde poate stopa caderea parului
Ceaiul verde stopeaza caderea parului, ii intareste radacina si ajuta la regenerarea parului deteriorat. Ceaiul verde cotine uleiuri esentiale, cofeina, vitamina C, proteine si alte substante care au proprietatea de a inlatura efectele negative ale radicalilor liberi produsi de poluare, fum de tigara etc.
Ceaiul verde poate fi folosit pentru clatirea parului, dupa spalare, sau in compozitia unor masti, alaturi de alte ingrediente benefice pentru par.
Rezultate benefice pentru par poti obtine si daca bei ceaiul verde.
Ardeiul iute - un miracol pentru cresterea parului
Ardeiul iute, sub forma de tinctura, mentine sanatatea scalpului si combate caderea parului. Maseaza pielea capului de 2 ori pe saptamana.
Pentru cresterea eficientei se poate asocia cu tinctura de mesteacan si tinctura de urzica (la o lingura de tinctura de ardei iute se adauga 2 linguri de tinctura de mesteacan si 2 linguri de tinctura de urzica).