Caderea excesiva a parului este una de actualitate si afecteaza inca de la varste destul de fragede populatia, in special cea masculina. Daca nu este tratata de timpuriu, aceasta favorizeaza instalarea alopeciei, pentru care solutia principala si, in cele din urma, ultima, este implantul de par.
Mituri despre implantul de par
Era normal ca odata cu aparitia unei tehnologii de tratament pentru caderea parului atat de avansata sa apara si o serie de mituri legate de procedura. Sa incercam sa le dam de cap.
1. Transplantul de par doare
In functie de sensibilitatea scalpului, procedura de extragere a foliculilor din zona donatoare si implantarea acestora in zona afectata poate fi traita diferit. Pe langa acest factor, gradul de disconfort depinde si de metoda de implant pentru care s-a optat.
Pentru evitarea acestui disconfort, interventia se desfasoara cu anesteziere locala in prealabil.
2. O mare parte din parul implantat poate sa cada
Este adevarat ca dupa finalizarea procedurii de implant de par, va avea loc o crestere falsa a parului transplantat, care va cadea ulterior. Asta nu trebuie sa sperie pe nimeni si nu inseamna ca transplantul de par a fost un nereusit.
Trebuie mentionat ca radacinile implantate raman, iar in 2-3 luni vor creste in permanenta fire noi, aproximativ 1 cm pe luna. Rezultatele semnificative pot fi vazute intr-un interval de cel putin 6 luni, timp in care firele de par isi vor definitiva ritmul normal de crestere.
3. Perioada de recuperare dupa implantul de par este lunga si grea
Dupa transplantul de par, scalpul va fi sensibil o pentru un timp, iar antiinflamatoarele recomandate ar putea genera o stare usoara de ameteala, ocazional putand aparea si migrene.
Pentru ca implantul sa aiba succes, se recomanda o atentie sporita si respectarea cu strictete a indicatiilor medicului curant. Acestea difera in functie de procedura de implant de par aleasa.
4. Parul creste mai des dupa transplantul de par
Caracteristicile parului au determinare genetica, prin urmare atat grosimea firului de par, cat si lungimea maxima de crestere sau tendinta de albire nu pot fi modificate in urma interventiei. In mod natural, ne nastem cu un numar maxim de foliculi pilosi pe scalp, care variaza intre 100.000-150.000 de fire.
Acest numar poate fi crescut doar prin intermediul transplantului de par, insa firele vor creste doar in zona in care au fost transplantate, neputandu-se sesiza o extindere a parului pe intreg scalpul.
5. Implantul de par lasa cicatrici pe scalp
Prin natura operatiei, medicul estetician intervine la nivel scalpului pentru a prelua foliculi pilosi sanatosi prin manevre foarte fine, astfel incat integritatea acestora nu va fi afectata. In functie de metoda folosita, gradul de vizibilitate a cicatricilor difera, la fel si cel de vizibilitate al cicatricelor.
Toate aceste potentiale dezavantaje scad odata cu introducerea unei noi tehnici de implant de par, numite “Extractia de Unitati Foliculare” (FUE), care spre deosebire de metoda traditionala Strip, presupune o recoltare si transplantare fir cu fir a unitatilor foliculare.
Acestea sunt preluate direct din zona donatoare cu ajutorul unui bisturiu special, rotund, printr-o incizie milimetrica. Astfel, in urma interventiei nu raman cicatrice, iar vindecarea este mai rapida.