Un om cu un par sanatos poate sa piarda intr-o zi in medie de la 40 la 100 de fire pe zi. Vorbim despre caderea parului, atunci cand incepem sa pierdem mai mult de 100 de fire si acest lucru intr-o perioada de timp mai lunga, de mai multe luni.
O modalitate simpla de a sti cat par pierdeti pe zi este aceea de a numara firele, de exemplu, dimineata dupa dus, dupa ce v-ati periat parul, ceea ce gasiti pe haine si in pat. Daca ajungeti la mai mult de 100 de fire pierdute pe zi, timp de mai multe saptamani, atunci trebuie sa incepeti sa va informati cu privire la tratamentele puse la dispozitie pentru a stopa pierderea.
Care sunt cauzele caderii parului?
Exista mai multe cauze care pot explica pierderea parului, dintre care enumeram:
- Origine hormonala, genetica, care priveste mai mult de jumatate dintre barbati. Este cauza principala a calvtiei la barbati.
- Stresul. Dovedit prin studii stiintifice: in urma unei reactii in lant care duce la blocarea cresterii parului, caci firele pierdute nu se mai innoiesc.
- Intoxicatie
- Alimentatie proasta – lipsa de minerale, vitamine sau oligoelemente. In acest caz este bine sa incercati tratamente naturale pentru a lupta impotriva pierderii parului.
- Alergie
- Efecte secundare ale anumitor medicamente, cum ar fi cele anticanceroase, din timpul chimioterapiei.
La barbati, finasteridul (Propecia), cu efect de inhibare a 5 areductazei, asa cum am mentionat anterior, administrat 1 mg zilnic, cel putin 6 luni, are rezultate confirmate de studii clinice, care se mentin inca aproximativ 1 an dupa intreruperea tratamentului.
In cazul barbatilor se poate incerca transplantul de par, iar dupa interventia chirurgicala, se aplica topic minoxidil 2% pentru a preveni caderea parului transplantat. De asemenea, s-au incercat lotiuni cu estrogeni(cu riscul efectelor sistemice) sau estrogeni per os.
Pentru femei in schimb, cea mai larg raspandita cale de tratare a caderii parului asocierea de doze farmacologice de estrogeni cu un progestativ antiandrogen (rezultate bune, dar nedemonstrate de studii clinice). S-a propus tratament local cu estradiol pentru a creste impregnarea estrogenica (fara dovezi validate).
Este indicata, atat la barbati cat si la femei, utilizarea minoxidilului 2%, cu efect vasodilatator, eficient mai ales in cazurile recente(evolutie sub 10 ani) si cu extindere limitata (sub 10 cm), situata mai ales la nivelul vertexului. Oprirea tratamentului poate determina reaparitia alopeciei.
Minoxidilul se poate asocia cu topice cu acid retinoic.
Tratamente naturiste impotriva caderii parului
Seboreea (excesul de sebum la nivelul foliculilor pilosi), matreata, stresul, deficitele de vitamine, emotii puternice, spalatul prea des cu sampoane alkaline , vopsirile repetate sunt cateva din cele mai comune cauze de cadere a parului.
Acestora li se adauga si alte afectiuni precum diabetul, cancerul, hipertiroidism, micoze ale pielii capului care provoaca deasemenea caderea parului.
Caderea parului se intalneste si in sarcina, convalescent sau tratamentul cu anticonceptionale.
1. Propolis
Alifie de propolis 30% se foloseste pentru stimularea cresterii podoabei capilare. Se fac zilnic masaje ale pielii capului cu alifie de propolis sau tinctura de propolis.
2. Ardei iute
Tinctura de ardei iute stopeaza caderea parului, prin frictiuni energice la radacina parului cel putin o data pe saptamana.
3. Ulei de ricin/masline
Uleiurile de masline/ricin sunt ideale pentru masajul pielii capului in vederea impiedicarii caderii parului si pentru regenerarea lui.Dupa masajul scalpului cu ulei de masline/ricin, se lasa cateva ore sa actioneze asupra pielii, acoperind capul cu un prosop si apoi se spala parul.
4. Ceai de coada soricelului
Ceaiul de coada-soricelului are proprietati antiinflamatorii si epitelizante. Decoctul preparat din 50g planta la 1l apa se foloseste extern, aplicat pe pielea capului sau pentru clatire.