Da, stresul joaca un rol important in caderea parului.
Trei tipuri de pierderea a parului pot fi asociate cu niveluri ridicate de stres:
- alopecia areata. O varietate de factori sunt considerati ca fiind cauze ale acestui tip de alopecie, aici incluzand si stresul. In cazul alopeciei areate celulele de sange albe ataca foliculii de par, stopand cresterea parului si determinand caderea parului
- telogen effluvium. In aceasta situatie, stresul fizic si emotional determina trecerea multor fire de par ce cresc intr-o faza de oprire. In decursul catorva luni, parul afectat poate cadea in momentul in care te piepteni sau te speli pe par.
- trichotillomania. Reprezinta o conditie in care simti nevoia covarsitoare de a-ti scoate firele de par din scalp, sprancene sau alte zone ale corpului. Tragerea de par poate fi o modalitate de a manevra sentimente negative si inconfortabile, precum stresul, anxietatea, tensiunea, singuratatea, oboseala sau frustrarea.
Stresul si caderea parului nu trebuie sa se permanentizeze. Daca iti tii nivelul de stres sub control, exista posibilitatea ca parul sa iti creasca din nou. Mergi si poarta o conversatie cu doctorul tau daca observi o zona in care lipseste parul sau observi ca iti cade mai mult par decat in mod obisnuit in momentul in care te piepteni sua speli pe par. Caderea parului subita poate reprezenta un semnal referitor la existenta unei situatii medicale ce trebuie sa fie tratata rapid. Daca este necesar, medicul poate sugera tratamente pentru caderea parul de asemenea. Si daca nu reusesti sa mentii nivelul de stres in conditii optime pe cont propriu, atunci cere-o medicului sa iti indice anumite tehnici de management al stresului.