Caderea parului in exces sau alopecia reprezinta o afectiune des raspandita atat la adulti cat si la copii. In mod normal, zilnic se pierd 50-100 de fire de par fara sa afecteze aspectul general. Pierderea in exces duce la modificari in distributia pilozitatii si este o situatie in care medicii dermatologi trebuie sa actioneze. In cazul copiilor exista cateva afectiuni frecvente pentru pierderile de par locale. Afla in acest articol ce problema poate avea micutul tau!
Tinea capitis
Este o afectiune determinata de o infectie fungica la nivelul scalpului care apare la copii cuprinsi intre varsta de 3 si 7 ani, la baieti mai frecvent decat la fete. Este o infectie transmisibila prin peria de par, palarii, asternuturi sau diverse obiecte purtate de persoana in cauza. Exista si posibilitatea transmiterii pe cale animala, in mod special de la pisici. Cum se manifesta? Este important sa iti controlezi micutul pe scalp sa vezi daca prezinta schimbari la nivelul scalpului fata de aspectul normal. Aceasta afectiune se manifesta prin una sau mai multe zone rotunde lipsite de par la nivelul scalpului. Aceste zone pot fi umflate si inrosite si pot prezenta chiar si prurit intens. In situatia in care parul se fragilizeaza, dar nu cade, pot aparea la nivelul scalpului zone rotunde cu puncte negre. In cazul in care observi aceste simptome la micutul tau adreseaza-te unui medic dermatolog.
Alopecia de tractiune
Aceasta forma de alopecie apare in urma tragerii puternice a firelor de par si detasarea lor de la nivelul foliculilor. Apare frecvent la fetite atunci cand parul este prins in cozi stranse o lunga perioada de timp. Este recomandat ca parul sa fie lasat liber cat de mult posibil, iar atunci cand este strans intr-o coada presiunea aplicata sa fie cat mai mica. Odata ce modalitatea de prindere a parului este schimbata, firele de par reincep sa creasca în zonele afectate, nefiind o problema care sa necesite tratament dermatologic.
Tricotilomania
Reprezinta o tulburare emotionala in care copilul isi smulge involuntar firele de par, ca o forma de relaxare. Fara a realiza acest lucru micutul rupe firele de par si astfel pot aparea portiuni cu fire de par de dimensiuni diferite rezultate in urma ruperii. Daca observi portiuni in care parul lipseste supravegeaza comportamentul copilului cu atentie. Este considerata a fi o alta forma de sindrom obsesiv-compulsiv si necesita psihoterapie pentru identificarea motivelor pentru care copilul simte nevoia sa faca acest lucru.
Alopecia areata
Afectiunea face parte din sfera bolilor autoimune, in care sistemul considera foliculii de par ca fiind elemente straine. De cele mai multe ori se transmite genetic si se manifesta prin zone netede fara par, afectiunea incetinind drastic cresterea parului. Acest tip de cadere a parului apare izolat, dar poate afecta tot parul de pe corp. In cazul caderii parului la copii este foarte important sa consultam medicul pentru a afla cauza exacta care duce la aceasta afectiune.